به نقل از سایت اخبار قرآن و متون دینی ، اسلام در جهان : مهدی بابایی مدیر اجرایی دارالکتابه مرکز طبع و نشر قرآن کریم در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص برپایی همایش پیشینه و ابعاد نظری کتابت قرآن کریم که در طی سه روز برگزار شد، گفت: پیرو جلسات متععدد که کارگاههای آموزشی خطوط آموزش قرآنی را در از سال ۹۰ داشتیم موضوع تحقیق و پژوهش جزو نیازهای جدی مرکز طبع و نشر قرآن کریم با موضوع کتابت بوده است.
وی ادامه داد: بهر حال این نیاز به صورت جسته و گریخته با دعوت از پژوهشگران فریخته انجام میشد ولی هیچ وقت تا کنون فرصتی جهت نشست صرفاً پژوهشی در این حوزه مهیا نشده بود.
بابایی با اشاره به اینکه این همایش از ۲۲ الی ۲۴ فروردین ماه در دارالکتابه برگزار شده است تصریح کرد: درالکتابه مرکز طبع و نشر جمهوری اسلامی ایران در این سه روز با همکاری سازمان اوقاف و امور خهیریه و مدرسه اسلامی هنر همایش کتابت قرآن با موضوع سابقه و پیشینه کتابت قرآن کریم برگزار کرد که اساتید برجسته داخلی به ارائه مقالات و سخنرانیهایی پرداختند.
وی با معرفی اساتید حاضر در جلسه اظهار داشت: چهار نفر استاد از کشورهای مسلمان اعمم از پرفسور خسرو صوباشی، پرفسور سلیمان برک، استاد فرهاد قورلو از ترکیه و استاد زکی الهاشمی از یمن از جمله افراد حاضر در این همایش بودند.
مدیر اجرایی دارالکتابه مرکز طبع و نشر قرآن کریم افزود: این اساتید چندین جلسه به ارائه سخنرانی و مطلب پرداختند و در مجموع سه روز بالغ بر ۳۰۰ نفر از کاتبان سراسر کشور در جلسه حضور داشتند و از مباحث استفاده کردند. البته به دلیل اینکه کاتبان در محل زندگی شاگردان متعددی دارند و مباحثی که در این همایش دریافت شده در شهرهای خودشان منعکس خواهند کرد جمعیت زیادتری از این مباحث بهره مند خواهند شد.
وی در خصوص موضوعات سخنرانیهای این همایش افزود: اهمیت و جایگاه کتابت قرآن کریم در دوره عثمانی، معرفی پنج نمونه از مصاحف مشهور دوره عثمانی، شیوهها و سبکهای کتابت قرآن کریم در دوره عثمانی، کعرفی کاتبان مشهور دوره عثمانی، بایدها و نبایدهای کتیبه نویسی، قوانین داوری مسابقات خوشنویسی، اعراب و تشکیلات و جایگاه آن در تنظیم مطلوب صفحه، ترفندهای صفحه بندی مطلوب در کتابت قرآن، قرآنهای ختم به آیه محاسن و معایب از جمله موضوعات سخنرانیهای این همایش سه روزه بوده است.
بابایی ادامه داد: این گام اولی است که در جهت پژوهشها و تحقیقهای عمیق در حوزه کتابت قرآن برداشته شده است و امیدواریم که در آینده نیز ادامه داشته باشد.
وی درخصوص نتایج این همایش گفت: در نظر داریم با کمک مدرسه اسلامی هنر مباحث ارائه شده در قالب مجموعه مقالاتی چاپ شود.
بابایی با اشاره به اینکه پژوهشها، نگاه زیبایی شناسانه هنرمندان را دقیقتر کرده که حاصلش در کتابت قرآنی شاخص و فاخر دیده میشود، افزود: این یک مسیری است که در حال طی شدن است از حدود شش سال گذشته آموزش خوشنویسی و تعلیم قلمی در دارالکتابه آغاز و بیش از هفتاد جلسه کارگاهی را برگزار کردیم و خوشنویسان مهارت در امر کتابت پیداکردند که با مباحث نظری و تئوری و پژوهشهای عمیق، جدی تر پیش میرود و این همایش در ادامه سیر قبلی درالکتابه بوده است.
مدیر اجرای دارالکتابه با تاکید بر اینکه از روزهای آغازین نزول قرآن، قرائت و کتابت توأمان پیش رفته است، اظهارداشت: این همایش همکاری مشترکی با سازمان اوقاف و امور خیریه بود که به عنوان سازمان متولی برگزاری مسابقات بین المللی قرآن کریم در بحث قرآن داشت وآنها بسیار خرسند بودند که موضوع کتابت قرآن در این ایام فعال شده است.
وی با اعلام اینکه چنین امری سنگ بنای خوبی برای سالهای آینده مسابقات جمهوری اسلامی ایران میتواند باشد اظهار داشت: با توجه به استقبالی که به خطوط قرآنی و موضوع کتابت قرآنی از هنرمندان شاهد بودیم امیدواریم در ایام مسابقات بین المللی جریان کتابت قرآن را با یک قوت بیشتری پیگیری کنیم.
بابایی ادامه داد: حتی تعریف رقابتی با عنوان مسابقات کتابت قرآن خیلی مطلوب و مدنظر ما است که امیدواریم به آن دست یابیم.
مدیر اجرایی دارالکتابه عنوان کرد: تجلیل و ارائه و بازدید مهمانان خارجی از محل دارالکتابه و برگزاری جلسهای جهت آشنا شدن با دستاوردهای مرکزطبع و نشر و بازدید از آثار کاتبان دارالکتابه از دیگر برنامههای این همایش بوده است که مهمانان خارجی در مواجه با این تعداد از هنرمندان و کاتبان ثلث نویس و نسخ نویس در جمهوری اسلامی ایران بسیار شگفت زده شده بودند.
مدیر مرکز دارالکتابه در پایان افزود: این همایش نقطه عطف و اتفاق بسیار خوبی بود که در یک فضای همدلی و خوبی رقم خورد و مورد استقبال هنرمندان قرار گرفت مطالبی نیز که ارائه شد در سطح قابل قبولی بود و امیدواریم این کارگاهها بصورت مستمر ادامه یابد.