جوان‌گرایی در مدیریت مساجد عامل رونق این پایگاه های معنوی

به نقل از سایت اخبار  قرآن و متون دینی ، اسلام در جهان :    

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- آرش صالحی: در سراسر استان قزوین، نزدیک به ۱۳۰۰ مسجد وجود دارد و جمعیت حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفری استان نشان می دهد که برای هر ۱۰۰۰ نفر، یک مسجد وجود دارد. آماری که بیش از هر چیز، از قابلیت بالای مساجد استان برای اثرگذاری فرهنگی و اجتماعی حکایت می کند. با این وجود، به نظر می رسد این میزان از تاثیرگذاری فرهنگی، از سوی مسئولان و مردم، تاکنون چندان جدی گرفته نشده و یکی از مصادیق آن، مشارکت کم و ضعیف جوانان در مدیریت فرهنگی مساجد استان است.  

غفلت از نیازهای فرهنگی جامعه

رئیس پیشین مرکز رسیدگی به امور مساجد استان در مورد اهداف شکل گیری این مرکز در کشور به خبرنگار مهر گفت: شناساندن اهمیت و نقش مساجد در حیات اجتماعی جامعه، مهیا کردن محیط های مناسب فرهنگی و اعتقادی برای اقشار مختلف جامعه به ویژه جوانان و نوجوانان و برنامه ریزی واحد و هماهنگ در زمینه فعالیت های گوناگون مساجد، از جمله هدف های ایجاد این مرکز به حساب می آیند.

حجت الاسلام و المسلمین عباس اوتارخانی اولویت دادن به نیازهای فرهنگی نسل جوان را در زمره رویکردهای اصلی مرکز رسیدگی به امور مساجد دانست و افزود:با این حال، اغلب شاهد غفلت از این رویکرد سازنده هستیم و کمتر مسجدی را در استانمان سراغ داریم که در جهت پاسخگویی به نیازهای فرهنگی روز جامعه حرکت کرده باشد.

وی پرداختن به رشته های هنری را در زمره این نیازها برشمرد و ادامه داد: با بهادادن بیشتر به نقش و جایگاه کانون های فرهنگی و هنری مساجد می توانیم زمینه تولید و تربیت نیروی انسانی هنرمند را فراهم کرده و ارتباطی عمیق بین مهارت و معنویت و در نهایت، دین و هنر به وجود بیاوریم.

ضرورت استفاده از جوانان در مدیریت مساجد

این کارشناس فرهنگی در پاسخ به این پرسش که چرا نقش جوانان در مدیریت فرهنگی مساجد استان کم رنگ است، گفت: یکی از دلایل اصلی این وضعیت، بالابودن بیش از حد میانگین سنی اعضای هیئت  امنای مساجد قزوین است که اغلب آنها هم، کمتر به جوانان برای انجام برنامه های فرهنگی اعتماد می کنند.

حجت الاسلام اوتارخانی با ذکر این نکته که پیربودن مدیران مساجد ما، تابعی از وضعیت عمومی مدیریت در کشور است، اضافه کرد: با اطمینان کردن به جوانان، شور، امید و روح تازه ای به کالبد فرهنگی مساجد استان دمیده خواهد شد.  

وی برنامه های کلیشه ای و روزمره را از دلایل جذاب نبودن مساجد برای نوجوانان و جوانان دانست و ادامه داد: در صورت بهرهگیری از جوانان مؤمن، خوش فکر و خلاق، این برنامه های تکراری جای خود را به برنامه های خلاقانه و نوآورانه خواهند داد.

امامان جماعت از رسانه های روز استفاده کنند

حجت الاسلام اوتارخانی آشنایی ائمه جماعات با فضای فرهنگی روز جامعه را در ردیف ویژگی های ضروری آنها برشمرد و گفت: اگر  امام جماعتی در یک محله بخواهد تحول فرهنگی ایجاد کند، ابتدا باید ابزار و امکانات ایجاد این تحول را بشناسد و بداند که کدام رسانه می تواند اثر بیشتری روی مخاطب بگذارد.

وی با اشاره به تاثیر  زیاد فضایی مجازی و شبکه های اجتماعی بر تعامل فرهنگی امروز مردم، ادامه داد: ضرورت دارد که ائمه جماعات هم ضمن آگاهی و اطلاع کامل از عملکرد این شبکه ها، از این رسانه فراگیر برای ارتباط با نسل جوان و منتقل کردن مفاهیم فرهنگی، به ویژه مبانی اعتقادی استفاده کنند.

فعالیت کانون های فرهنگی مساجد در بخش های ۶ گانه

مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان با بیان اینکه امام جماعت در واقع مدیر مسجد و رکن اصلی کانون فرهنگی هنری شمرده می شود، عنوان کرد: امام جماعت با حضور خود در برنامه ریزی کانون، ضمن نظارت بر روند دینی اجرای برنامه ها، به فعالیت های فرهنگی و هنری مساجد جهت دهی معنوی می دهد.  

حجت الاسلام و المسلمین علی رمضانی با ذکر اینکه فعالیت های کانون های فرهنگی و هنری در ۶ گروه آموزشی، پژوهشی، قرآنی، هنر، کتابخانه و رسانه، صورت می گیرند، گفت: در بخش آموزشی، برگزاری کلاس ها و نشست های آموزشی، در زمینه های احکام، عقیدتی، تاریخ اسلام، اخلاق اسلامی و روان شناسی دینی از جمله برنامه های ما محسوب می شود.

وی افزود: در بخش پژوهشی، شناسایی افراد علاقه مند به کار تحقیقاتی و تشکیل هسته پژوهش با هدف تولید مقاله و کتاب انجام شده و در بخش قرآنی، ضمن برپایی کلاس های آموزش روخوانی و روان خوانی قرآن در سطوح مختلف سنی، جلسات قرآنی با موضوع های تلاوت، قرائت، حفظ و تفسیر مفاهیم قرآنی برگزار می شود و در بخش هنری نیز در حیطه هنرهای تجسمی، تئاتر، فیلم، صنایع دستی، سرود و تواشیح دوره های آموزشی و نمایشگاه های هنری برپا می کنیم.  

رمضانی برگزاری مسابقه های کتابخوانی و نشست های نقد و بررسی کتاب را در زمره فعالیت های کتابخانه ای کانون های مساجد برشمرد و یادآورشد: همچنین تهیه نشریه های تجربی در قالب های فصلنامه، ماهنامه و ویژه نامه و راه اندازی وبگاه، وبلاگ و شبکه های مجازی به منظور تقویت توانمندی ها و خلاقیت های رسانه ای از فعالیت های گروه رسانه و نشریات کانون ها محسوب می شوند.  

محقق نشدن بودجه کانون های مساجد

این مدیر فرهنگی، تعداد کانون های فرهنگی هنری مساجد در استان را ۳۳۵ کانون بیان کرد و گفت: از مجموع کانون های مساجد استان، ۲۴ کانون تخصصی، ۱۵ کانون مصلی، ۷ کانون دانشگاهی، ۳۹ خانه نور، ۴ خانه دیجیتال، ۴ کانون در مراکز نظامی، ۴ کانون در زندان ها و ۱۱۸ کتابخانه در مسجدهای دیار مینودری داریم.  

حجت الاسلام رمضانی ضمن تقسیم بندی کانون های یادشده به ۲ بخش روستایی و شهری، اضافه کرد: بودجه فعالیت این کانون ها توسط معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تامین می شود که بر اساس تفاهم در سال ۱۳۹۶ میزان این بودجه ۷۰۰ میلیون تومان بود که متاسفانه ۱۰ درصد آن محقق شده است.

وی با انتقاد از عقیم ماندن طرح تبدیل مساجد استان به فرهنگسرا، ادامه داد: با توجه به تعدد و شمار زیاد مساجد در سطح شهرها و روستاهای استان، اگر بیش از پیش به فعالیت های فرهنگی و هنری مساجد اهمیت دهیم، میزان بزهکاری در جامعه کاهش یافته و میزان نشاط اجتماعی رشد چشمگیری پیدا خواهد کرد.  

ضرورت برپایی نشست های فرهنگی در مساجد

یکی از فعالان فرهنگی مساجد با اشاره به قابلیت بالای مساجد برای برگزاری نشست های فرهنگی و هنری، گفت: متاسفانه اغلب در جامعه ما رایج شده که این قبیل جلسه ها را در کتابخانه ها، فرهنگسراها و مراکزی از این دست برپا می کنند، در حالی که می توان این نشست ها را در مساجد محلات مختلف شهر برگزار کرد.

محمدامین محمودی با یادآوری تجربه هایی که در این خصوص داشته افزود: اگر جلسات رونمایی از کتاب یا نقد فیلم را به نوبت در مساجد محله ها برپا کنیم، هم سواد فرهنگی و هنری اهالی و ساکنان محلات رشد می کند و هم از توانایی های فعالان مساجد برای مردمی کردن فضای فرهنگی استفاده می شود.

به نظر می رسد با عنایت به موارد گفته شده، لزوم جوان سازی مساجد استان در همه ابعاد سخت افزاری و نرم افزاری احساس می شود تا بار دیگر شاهد تبدیل شدن خانه های خدا در دیار مینودری به پاتوق های اجتماعی و فرهنگی فعالی باشیم که روزگاری مهمترین نقش را در حل اختلافات اجتماعی و خانوادگی و ایجاد روحیه مهرورزی در مردم شهر دارالمؤمنین ایفا می کردند.

 

145
0 0

لینک های مفید

سنگ کف

لوازم یدکی رانا

ریمل چشم

کتاب های ادبیات استرالیا

بانک اطلاعات پزشکان کشور

$(window).load(function () { 'use strict'; function activeStickyKit() { $('[data-sticky_column]').stick_in_parent({ parent: '[data-sticky_parent]' }); // bootstrap col position $('[data-sticky_column]') .on('sticky_kit:bottom', function (e) { $(this).parent().css('position', 'static'); }) .on('sticky_kit:unbottom', function (e) { $(this).parent().css('position', 'relative'); }); }; activeStickyKit(); function detachStickyKit() { $('[data-sticky_column]').trigger("sticky_kit:detach"); }; var screen = 768; var windowHeight, windowWidth; windowWidth = $(window).width(); if ((windowWidth < screen)) { detachStickyKit(); } else { activeStickyKit(); } // windowSize // window resize function windowSize() { windowHeight = window.innerHeight ? window.innerHeight : $(window).height(); windowWidth = window.innerWidth ? window.innerWidth : $(window).width(); } windowSize(); // Returns a function, that, as long as it continues to be invoked, will not // be triggered. The function will be called after it stops being called for // N milliseconds. If `immediate` is passed, trigger the function on the // leading edge, instead of the trailing. function debounce(func, wait, immediate) { var timeout; return function () { var context = this, args = arguments; var later = function () { timeout = null; if (!immediate) func.apply(context, args); }; var callNow = immediate && !timeout; clearTimeout(timeout); timeout = setTimeout(later, wait); if (callNow) func.apply(context, args); }; }; $(window).resize(debounce(function () { windowSize(); $(document.body).trigger("sticky_kit:recalc"); if (windowWidth < screen) { detachStickyKit(); } else { activeStickyKit(); } }, 250)); });