به نقل از سایت اخبار قرآن و متون دینی ، اسلام در جهان : به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه «صبح صیام» رادیو گفت و گو با موضوع حق الناس و امر به معروف و نهی از منکر و با حضور عبدالحسین فقهی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و کارشناس مذهبی به روی آنتن رفت.
عبدالحسین فقهی با بیان اینکه مکتب اسلام، مکتب فرهنگ محور و تربیت محور و نه قدرت محور است، گفت: در سوره عصر خداوند در قرآن میفرماید «مردم در زیان کاری هستند جز کسانی که ایمان بیاورند و عمل صالح انجام دهند.»
وی با اشاره به اینکه خداوند میفرماید بندگان من عمل صالح را بر اساس ایمان انجام میدهند، تصریح کرد: یعنی باید باور، تربیت و فرهنگ طوری باشد که این انگیزه ایجاد شود تا ایمان بیاورند و بعد عمل صالح انجام دهند. به همین خاطر در اسلام به زندان و جریمه و مجازات کمتر توجه شده و بیشتر تکیه بر فرهنگ و تربیت و ایجاد انگیزه درونی است و یکی از نمونههای این مطلب امر به معروف و نهی از منکر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه امر به معروف و نهی از منکر منحصر به احکام دینی خاص نیست، اظهار کرد: البته اساس امر به معروف و نهی از منکر احکام دینی است ولی در همه موارد و رفتارهای فردی و اجتماعی که در جامعه میبینیم باید تذکر دهیم و یادآوری کنیم که این کار را انجام ندهند.
وی متذکر شد: در اینجا چون با مردم سر و کار داریم حق الناس مطرح میشود. کسی که امر به معروف و نهی از منکر میکند باید تقوا داشته و هدفش اصلاح باشد و راهنمایی و هدایت کند.
فقهی اظهار کرد: وقتی با مردم سر و کار داریم بنابراین آفتهایی وجود دارد و نباید هدف کینه ورزی و عقده گشایی و قدرت نمایی باشد. باید به آبرو و غرور طرف مقابل توجه شود. به همین خاطر میگویند امر به معروف و نهی از منکر شرایطی دارد و با بیان و زبان خاصی گفته شود.
وی با بیان اینکه امر به معروف و نهی از منکر از فروعات دینی است و مانند نماز واجب است، تاکید کرد: امر به معروف و نهی از منکر از این جهت مهم است که اگر ما این وظیفه را انجام ندهیم آن منکر فراگیر میشود و پای خودمان را هم میگیرد.
این کارشناس مذهبی با اظهار به اینکه کسانی که امر به معروف و نهی منکر میکنند از طرف خداوند بشارت به مقام بالا داده شده اند، گفت: در هر جایی که وظیفه قانونی، شرعی، انسانی و عرفی انجام نشود، منجر به منکر شده است. بنابراین ما باید در اینجا امر به معروف کنیم.
وی به امر به معروف و نهی از منکر کننده اشاره کرد و گفت: امر به معروف کننده و نهی از منکر کننده باید این جمله را در نظر بگیرد که اگر من جای طرف مقابل بودم چه عکس العملی را انجام میدهم. باید یادمان باشد هرچه برای خود میپسندی برای دیگران هم بپسندید.